въображати

въображати
ВЪОБРАЖА|ТИ (37), , -ѤТЬ гл.
1. Придавать вид, свойства; уподоблять, формировать, преобразовывать:

чьто же ѥсть ѥже гл҃ю. рѣша. нѣции нѣкыимъ васъ отъ поставл˫аѥмыихъ приимати имѣниѥ. въображати же именьмь бл҃гобо˫азньства. (ἐπισκιάζειν!) КЕ XII, 198б; чюжихъ же дѣтищь, вещью ѹномъ сѹщемъ, приимающе и ѹчаще, ˫ако родникы сво˫а творѩть и нравы сво˫а въображають имъ. (ἐντυποῦσιν) ГА XIIIXIV, 145г; нѣкую ину добродѣтель гл҃ша намъ оци… || въображающимъ намъ къ смиреном҃дрию и бл҃гопослушанью. (ὑποτύπτουσιν!) ФСт XIV, 211бв; бестр(с)ти бо бж(с)тво. но вѣсть писанье. члвч(с)кы такова˫а въображати о бж(с)твенѣмь сущьствѣ. ГБ XIV, 91в;

въображати на (что-л.):

тѣмъ || бди. внимаи взира˫а на ср(д)ца братнѩ. исповѣдани˫а ради. и воѡбража˫а на всѩко дѣло благо (τυπῶν) ФСт XIV, 107в–г.

2. Принимать вид, уподобляться, формироваться:

не бо ѹчітеле въѡбражающе бещестье. первонаписателе сп(с)нью… ѹч҃нкмъ пре(д)лежите. (ὑποτύπωσις) ФСт XIV, 164в; к тѣмъ [житию святых отцов] житье наше причитаимъ и отъсюду приточьствуимъ и въображаемъ. (εἰκονιζώμεθα) Там же, 202г; похотѣваѥть бо кто и въображаеть и твори(т) бл҃гоѥ. долгаго раді обыча˫а. ГБ XIV, 200б; но по сущеи немощи страдны˫а наше˫а силы жить˫а и(х). и въѡбражаемъ. и во ѡбразъ и(х) ѡблачимъ(с). (χαρακτηρίζομεν) ЖВИ XIVXV, 52г;

в роли с.:

притворьно тѣхъ [бесящихся] въображающа˫а… запрѣщати. (τοὺς... σχηματιζομένους) КЕ XII, 59б.

3. Изображать, воспроизводить:

не подобаѥть гл҃юще. нб҃сьныихъ и не˫авлѥныихъ. образъ невидимыихъ на земли въображати. (εἰκονίζεσθαι) КЕ XII, 276а; и многы цр҃кві созда по своеи власти. въѡбр(а)жа˫а чюдными въображении ст҃хъ иконъ. ЛЛ 1377, 152 (1218); и елико по пѣску дѣти въображающе играюще. (τυποῦσι) ГБ XIV, 100б; и ˫аже описаньи претыкань˫а разарѩти. и въѡбражати не пришедшаго времене. (διαρθροῦν) Там же, 128а.

4. Мысленно представлять, воображать:

преже кр҃щнь˫а въ ст҃ую тр҃цю. е˫а же имѩ обще бж(с)тво. и навыкни образы и гл҃ы. ˫ако ѿмѣтаешисѩ сотоны. и обѣщаваешисѩ х(с)ви. не токмо гл҃ѩ но и въобража˫а. а реку наѹча˫асѩ… и горѣ руцѣ имыи. ѿмѣта˫асѩ сотоны. ГБ XIV, 47б.

5. Осенять, защищать:

и видѣхъ его вънезапѹ ставша. и размышлѩюща. и знаменьемь кр(с)т(а) себе воображающа (καθοπλίζοντα!) ПНЧ XIV, 89а.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Поможем написать реферат

Полезное


Смотреть что такое "въображати" в других словарях:

  • въображениѥ — ВЪОБРАЖЕНИ|Ѥ (31), ˫А с. 1.Действие по гл. въображати в 1 знач.: Что же ѥсть ѥже г҃лю рѣша нѣции. нѣкыхъ васъ. ѿ поставленыхъ приимати имѣнь˫а. посѣнѩти же имене бл҃гоч(с)ть˫а. се же пѹще есть. аще бо зло˫а кто. воображеньемь бл҃гаго творить. (ἐν …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • не˫авленыи — (45) пр. 1.Неизвестный, невыявленный: нъ и отъ невѣрьнааго мѹжа …отълѹчитисѧ не повелѣно ѥсть. женѣ. нъ жьдати не˫авлѥнааго ради съключени˫а. чьто бо вѣси жено. аще мѹже [так!] сп҃сеши (διὰ τὸ ἄδηλον) ΚΕ XII, 183б; Аще кто и ѿ свободны родить(с)… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»